Be

challenged

Nudge van het jaar 2023

Neem je toch de moeite om afval in de mond van Holle Bolle Gijs te gooien in plaats van het te laten liggen? Al is het maar om zijn reactie te horen? Een mooi voorbeeld van een NUDGE!

Er zijn talloze technieken en interventies die je voor gedragsverandering kunt inzetten. Eén techniek die de laatste jaren flink meer bekendheid heeft gekregen is ‘nudging’. Bij de Behaviour Club geloven we in de kracht van nudges: een goede nudge kan voor de gewenste gedragsverandering zorgen. Daarom organiseren we voor het derde jaar op rij de ‘Nudge van het jaar’ verkiezing.

Wat verstaan wij
 • Een nudge is een duwtje in de goede richting om gedrag bewust of onbewust maar altijd ongedwongen te beïnvloeden.
 • Er wordt geen gebruik gemaakt van financiële beloningen, andere opties worden niet beperkt en er is sprake van keuzevrijheid.
 • Een nudge zorgt er alleen voor dat een bepaalde keuze aantrekkelijker wordt gemaakt.

STAP 1

Insturen nudges

Je kunt vanaf nu jouw campagne onderaan deze pagina voor de nudge van het jaar verkiezing aanmelden. Alle nudges die in 2023 in de praktijk zijn uitgebracht in Nederland of België mogen meedoen aan deze verkiezing.

Het indienen van nudges kan tot 5 januari 2024.

STAP 2

De verkiezing

Een deskundige jury van professionals uit het veld van gedragsverandering beoordeelt alle inzendingen en selecteert drie nudges die doorgaan.

Naast het resultaat van de nudge zullen ook de creativiteit en originaliteit van zowel het idee als de uitvoering een belangrijke rol spelen bij de beoordeling.

STAP 3

De finale: stemmen!

De verkiezing is uiteindelijk een publieksprijs. De drie finalisten worden in januari 2024 aan het publiek gepresenteerd. Stemmen kan vanaf dat moment via deze website.

Tijdens de awardshow wordt de winnaar bekend gemaakt. Naast de eeuwige roem ontvangt de winnaar ook de prachtige ‘Nudge van het jaar’ award.

De jury

Michel

Buhrs

Directeur Behaviour Club

Foto Sander Palm

Sander

palm

Behavioral Economist bij Behavioral Insight

Ontwerp zonder titel

naam volgt

Ontwerp zonder titel

naam volgt

De concrete uitdaging

 • STUUR IN via onderstaand formulier
 • WE LETTEN OP originaliteit, (verwachte) effectiviteit en onderbouwing. 
 • DEADLINE 5 januari 2023, 23.59 uur
 • BEKENDMAKING FINALISTEN januari 2024
 • STEMMEN januari – februari 2024
 • AWARDSHOW 8 februari 2024

Insturen

Naam(Vereist)
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 256 MB.
  Akkoord gebruik gegevens(Vereist)