Gestopt voor Rood teller -
AndC & Dijksterhuis & van baaren

Waarom verdient deze nudge de titel Nudge van het Jaar 2022?

Interventie ‘gestopt-voor-rood-teller’ laat significant meer fietsers stoppen voor rood licht in gemeente Amsterdam.

Niet stoppen voor een rood licht kan gevaarlijke situaties in het verkeer veroorzaken. In samenwerking met Gemeente Amsterdam en Dijksterhuis & Van Baaren is het ons gelukt om bijna 20% meer fietsers te laten stoppen voor rood licht. Met gedragsonderzoek konden we kansrijke technieken achterhalen die we hebben ingezet om fietsers te stimuleren te stopen voor een rood licht. We hebben op drie verschillende hotspots in Amsterdam gedragspilots uitgevoerd. Op één van die kruispunten ontwikkelden we de ‘gestopt-voor-rood-teller’. Op een ludieke wijze maakte we de sociale norm zichtbaar: de meeste fietsers stoppen hier voor rood. We doen, onbewust, namelijk graag wat anderen in onze omgeving doen. Fietsers zorgden er zelf voor dat zij deze norm zichtbaar maakten door op de rode knop te drukken. Doorlopend liep de teller op en daardoor werd de norm steeds sterker.

Wat deze interventie de ‘Nudge van het jaar’ maakt is het blijvende effect op het gedrag, zelfs na het weghalen van de interventie. De kans dat fietsers stopten voor rood was 2,7 keer zo groot geworden direct na het plaatsen van de interventie. Vier maanden nadat de interventie volledig was weggehaald bleek de kans nog steeds 2 keer zo groot. Deze tijdelijke interventie heeft dus een blijvend positief effect op het gedrag gehad.

 

Begin 2023 wordt de interventie op drie nieuwe plekken in Amsterdam toegepast. Op de afbeeldingen is de interventie ‘gestopt-voor-rood-teller’ te zien. Ook wordt in een van deze afbeeldingen alle toegepaste gedragstechnieken toegelicht. Benieuwd naar wat meer achtergrond van dit concept en de mogelijkheden?

Op wie is de nudge gericht?

Amsterdamse Fietsers

Wat is het doel van de nudge?

Verkeersveiligheid verhogen door roodlichtnegatie (het aantal fietsers dat door rood licht fietst) te verminderen.

Van welk psychologisch principe/bias maakt de nudge gebruik?

Sociale norm, fun-theory, (communiceren over de positieve) descriptieve norm.

Waar heeft de nudge plaatsgevonden?

Gemeente Amsterdam: kruispunt Kamerlingh Onneslaan – Nobelweg

Wanneer heeft de nudge in 2022 plaatsgevonden?

Januari 2022 en de lange termijn resultaten (na weghalen van interventie) zijn van mei / juni

Wat was het resultaat van de nudge?

Tijdens blootstelling aan de interventie stopte bijna 20% meer fietsers voor rood licht.

Maar zelfs na het weghalen van de interventie was er een blijvend effect op gedrag. De kans dat fietsers stopten voor rood was namelijk 2,7 keer zo groot geworden direct na het plaatsen van de interventie. Vier maanden nadat de interventie volledig was weggehaald bleek de kans nog steeds 2 keer zo groot. Deze tijdelijke interventie heeft dus een blijvend positief effect op het gedrag gehad.