Parkhuisje #3 - Fama Volat

Waarom verdient deze nudge de titel Nudge van het Jaar 2022?

Als een nudge een mysterie is op social media, in de smaak valt bij de wethouder van Eindhoven, wordt opgepikt door landelijke media, onderdeel uitmaakt van Dutch Design Week 2022 en bovenal in een eerste pilot al gedrag verandert… dan verdient het de titel ‘Nudge van het jaar 2022’.

Het is een algemeen probleem: parken die bezaaid zijn met zwerfafval na een zonnige dag. Ondanks de vele gedragsregels (wat wel en wat niet mag in het park) die worden gecommuniceerd, blijft het gewenst gedrag achter. Dit is het verhaal van Parkhuisje #3. Een bijzonder huisje dat fungeert als afvalpunt én afhaalpunt in het park. Hoe Parkhuisje #3 aanzet tot schoner gedrag? Door parkbezoekers te begrijpen, ze te faciliteren in hun behoeftes in plaats van te beperken met regels, om ze vervolgens te nudgen. Zo werkt het:

Bezorgadres
Primeur voor parkbezoekers in Eindhoven: afhaalmaaltijden kun je voortaan laten bezorgen in het park op adres Parkhuisje #3. Het adres is te vinden op de bekende thuisbezorgd websites.

Parkbeleving
Blije gezichten in het park: het afhaalpunt geeft de parkbezoeker meer gemak.

Blije gezichten rondom het park: het afhaalpunt voorkomt verdwaalde bezorgers en bestellingen op het adres van omwonenden (dat is wat nu gebeurt en wat leidt tot frustraties in de buurt).

Afvalgedrag
Het afhaalpunt is tevens afvalpunt voor al het vuil in het park. Een eerste pilot met Parkhuisje #3 in Urban Sportpark Eindhoven laat direct een schoner en prettiger park zien. De voorlopige resultaten:

  • Minder zwerfafval aangetroffen in het park door afval aannemer.
  • Afname van meldingen in en rondom park met betrekking tot hinder en overlast; zo zijn er gedurende de drie zomerse maanden van de pilot géén meldingen bij gemeente binnengekomen over het park / afval in het park.

Wederkerigheid
Voor wat, hoort wat: de parkbezoekers iets geven (een afhaalpunt voor meer gemak) maakt ze ontvankelijk om iets terug te geven. In dit geval hun afval.

De casevideo van Parkhuisje #3: https://vimeo.com/786201322

Wat is het doel van de nudge?

Minder zwerfafval in het park.

Van welk psychologisch principe/bias maakt de nudge gebruik?

De wet van wederkerigheid.

Als één van de ‘weapons of influence’ van Robert Cialdini een welbekende beïnvloedingstechniek. De techniek is het beste uit te leggen aan de hand van een klassiek voorbeeld. In 1976 experimenteerden wetenschappers Kunz en Woolcott met de wet van wederkerigheid. Zij stuurden 578 onbekenden een handgeschreven kerstkaart. Maar liefst 117 mensen (20%) voelden de verplichting om een kerstkaart terug te sturen, zonder enige link met diegenen te hebben. Als we iets krijgen, zit het in onze aard om iets terug te geven.

In geval van Parkhuisje #3: de parkbezoekers iets geven (een afhaalpunt voor meer gemak) maakt ze ontvankelijk om iets terug te geven (hun afval in het afvalpunt).

Bron: Kunz, P. R., & Woolcott, M. (1976). Season’s greetings: From my status to yours. Social Science Research, 5(3), 269–278.

Op wie is de nudge gericht?

Parkbezoekers

Waar heeft de nudge plaatsgevonden?

In het Eindhovense Urban Sportpark.

Wanneer heeft de nudge in 2022 plaatsgevonden?

Een eerste pilot met Parkhuisje #3 heeft plaatsgevonden in de maanden augustus, september en oktober 2022.

Wat was het resultaat van de nudge?

De twee belangrijkste resultaten tot zover:

1) Aandacht voor een vernieuwende aanpak van zwerfafval in parken.

  • Regionale en landelijke media schrijven over Parkhuisje #3.
  • Wethouder Klimaat, energie, grond en vergroening Rik Thijs (Gemeente Eindhoven) vertelt in een video over Parkhuisje #3.
  • Parkhuisje #3 is onderdeel van Dutch Design Week 2022, het grootste designevenement van Noord-Europa waar vernieuwende ontwerpen centraal staan.

2) Een schoner en prettiger park voor bezoeker en omwonende.

  • Minder zwerfafval aangetroffen in het park door afval aannemer.
  • Afname van meldingen in en rondom park met betrekking tot hinder en overlast; zo zijn er gedurende de drie zomerse maanden van de pilot géén meldingen bij gemeente binnengekomen over het park / afval in het park.

Na een bemoedigende eerste pilot met Parkhuisje #3 lopen er momenteel gesprekken met Gemeente Eindhoven om in voorjaar 2023 het concept in een meer schaalbare vorm uit te rollen in Eindhovense parken, gekoppeld aan gedragsmetingen.